Szent István
Pálinka Lovagrend Sóly

Hitvallás

Hisszük, hogy a Magyar Pálinka a hungarikumok közt is a legősibb, legmeghatározóbb ital. A népszokások, az apáról fiúra szálló titkok, amik igazi értékkel töltik meg ezt a fogalmat.
Tudjuk, hogy minden cseppjében a gyümölcs születik újjá, a gazda törődése, gondossága fizetődik ki.
A pálinka ott kezdődik az első rügyben, és érik be a pohárban.
Hiszünk abban, hogy minden pálinkakedvelő ismeri a mérték és a minőség fogalmát, felelősséggel gondozza cefréjét, és készíti pálinkáját.
Hiszünk a Törkölypálinka, a Szabolcsi almapálinka, Szatmári és Békési szilvapálinka, Kecskeméti és Gönci barackpálinka, Újfehértói meggypálinka, Göcseji körtepálinka gyógyító, kapcsolatteremtő, értékképző erejében.

A Pálinkások Aranyszabályai

Balázs Géza összeállítása alapján

 1. A jó magyar pálinka gyümölcsből vagy szőlőtörkölyből készült, tökéletesen tiszta, jellegének megfelelő színű, harmonikus illatú és ízű ital.
 2. Jóból jót! Jó pálinka csak kiváló, egészséges, ép gyümölcsből, gondos cefrekészítéssel és érleléssel, korszerű és kíméletes lepárlással, pihentetéssel, érleléssel kaphatunk.
 3. A pálinka készítésének alapfeltétele a türelem: az érlelésre megfelelő időt kell hagyni. Ópálinkának csak a legalább egyéves érlelésű pálinka nevezhető.
 4. Ügyeljünk a pálinkázási alkalmakra! Egy korty kisüstihez szertartásosság kell, apró ünnepélyesség. Pálinkát előitalként (üdvözlés), étvágygerjesztőként (aperitif), ünnepi alkalmakor (koccintás, köszöntés, búcsúpohár), esetleg desszerthez fogyasszuk!
 5. A különféle pálinkák más és más ételekkel társíthatók. A szárnyasokhoz muskotályos törköly, pulykasülthöz szilvapálinka, az almával töltött kacsához kajszibarackpálinka, vadakhoz feketeribizli pálinka, desszertek után ágyon érlelt pálinka dukál!
 6. A pálinkát ne hűtsük, hanem 16-18 Celsius fokon, „középkori szobahőmérsékleten” fogyasszuk, aromája, gyümölcsös íze csak így érvényesül! A poharat azonban szabad hűteni.
 7. Tulipánt formázó (alul öblös, szája felül keskenyedő) üvegkehelyből igyunk, így a pálinka fölött keletkező illatfelhő nem illan el, hanem egyenesen az orrába jut. Használhatunk pohárfedőt is, amely megakadályozza az illatok idő előtti elpárolgását.
 8. Ne hajtsuk föl, hanem ízlelgessük, „rágjuk meg” a pálinkát! A nedű íze, zamata a száj szegletében, a nyelv alatt, az ízlelőbimbók környékén jelentkezik igazán.
 9. Végezzünk szárazpróbát! Miután fölhajtottuk, tegyük félre öt-tíz percre a poharat, majd szagoljunk bele. Ha zamatos gyümölcsillatot érzünk, valódi pálinkával van dolgunk!
 10. Egyszerre legföljebb négy centiliternyit fogyasszunk!
 11. Pálinkáink egyedi ízvilága nemzeti sajátosság. A pálinka mértékletes fogyasztásra való. A pálinka kis mértékben orvosság... Az első pohár a barátságé, a második pohár a vidámságé, a harmadik pohár a gyalázaté.
 12. Ami a franciáknak a konyak, a skótoknak a whisky, az a magyaroknak a gyümölcspálinka. Amikor felhajtunk egy kupica pálinkát és szétárad testünkben az erő, gondoljunk arra, hogy a pálinka egy cseppjében benne van a magyar történelem, a magyar nyelv, a magyar parasztok fáradságos, verejtékes munkája, ezért a pálinka nemzetösszetartó erő

Kövess minket Instagramon!

Lájkolj minket Facebookon!


Hívj minket telefonon!

Írj nekünk e-mailt!

Az oldal sütiket használ a látogatottsági statisztika elkészítéséhez!