Versenyek Nézze meg aktuális versenyeinket!
szentistvanpalinkalovagrend@gmail.com
+36 30 484 3611
  • Kezdőlap
  • Bemutatkozás
  • Tagok
  • Hitvallás
  • Versenyek, nevezés
  • Hírek, események
  • Zászlós pálinkák
  • Dokumentumok
  • Kapcsolat
  • Belépés
tagok

Hitvallás

Hisszük, hogy a Magyar Pálinka a hungarikumok közt is a legősibb, legmeghatározóbb ital. A népszokások, az apáról fiúra szálló titkok, amik igazi értékkel töltik meg ezt a fogalmat. Tudjuk, hogy minden cseppjében a gyümölcs születik újjá, a gazda törődése, gondossága fizetődik ki. A pálinka ott kezdődik az első rügyben, és érik be a pohárban. Hiszünk abban, hogy minden pálinkakedvelő ismeri a mérték és a minőség fogalmát, felelősséggel gondozza cefréjét, és készíti pálinkáját. Hiszünk a törkölypálinka, a szabolcsi almapálinka, , nagykunsági, szatmári és békési szilvapálinka, kecskeméti és gönci barackpálinka, újfehértói meggypálinka, nagykunsági és madarasi birspálinka, homokháti őszibarack és a vasi vadkörtepálinka gyógyító, kapcsolatteremtő, értékképző erejében.

A Pálinkások Aranyszabályai

  • A jó magyar pálinka gyümölcsből vagy szőlőtörkölyből készült, tökéletesen tiszta, jellegének megfelelő színű, harmonikus illatú és ízű ital.
  • Jóból jót! Jó pálinka csak kiváló, egészséges, ép gyümölcsből, gondos cefrekészítéssel és érleléssel, korszerű és kíméletes lepárlással, pihentetéssel, érleléssel kaphatunk.
  • A pálinka készítésének alapfeltétele a türelem: az érlelésre megfelelő időt kell hagyni. Ópálinkának csak a legalább egyéves érlelésű pálinka nevezhető.
  • Ügyeljünk a pálinkázási alkalmakra! Egy korty kisüstihez szertartásosság kell, apró ünnepélyesség. Pálinkát előitalként (üdvözlés), étvágygerjesztőként (aperitif), ünnepi alkalmakor (koccintás, köszöntés, búcsúpohár), esetleg desszerthez fogyasszuk!
  • A különféle pálinkák más és más ételekkel társíthatók. A szárnyasokhoz muskotályos törköly, pulykasülthöz szilvapálinka, az almával töltött kacsához kajszibarackpálinka, vadakhoz feketeribizli pálinka, desszertek után ágyon érlelt pálinka dukál!
  • A pálinkát ne hűtsük, hanem 16-18 Celsius fokon, „középkori szobahőmérsékleten” fogyasszuk, aromája, gyümölcsös íze csak így érvényesül! A poharat azonban szabad hűteni.
  • Tulipánt formázó (alul öblös, szája felül keskenyedő) üvegkehelyből igyunk, így a pálinka fölött keletkező illatfelhő nem illan el, hanem egyenesen az orrába jut. Használhatunk pohárfedőt is, amely megakadályozza az illatok idő előtti elpárolgását.
  • Ne hajtsuk föl, hanem ízlelgessük, „rágjuk meg” a pálinkát! A nedű íze, zamata a száj szegletében, a nyelv alatt, az ízlelőbimbók környékén jelentkezik igazán.
  • Végezzünk szárazpróbát! Miután fölhajtottuk, tegyük félre öt-tíz percre a poharat, majd szagoljunk bele. Ha zamatos gyümölcsillatot érzünk, valódi pálinkával van dolgunk!
  • Egyszerre legföljebb négy centiliternyit fogyasszunk!
  • Pálinkáink egyedi ízvilága nemzeti sajátosság. A pálinka mértékletes fogyasztásra való. A pálinka kis mértékben orvosság... Az első pohár a barátságé, a második pohár a vidámságé, a harmadik pohár a gyalázaté.
  • Ami a franciáknak a konyak, a skótoknak a whisky, az a magyaroknak a gyümölcspálinka. Amikor felhajtunk egy kupica pálinkát és szétárad testünkben az erő, gondoljunk arra, hogy a pálinka egy cseppjében benne van a magyar történelem, a magyar nyelv, a magyar parasztok fáradságos, verejtékes munkája, ezért a pálinka nemzetösszetartó erő
Balázs Géza

Rólunk

Üdvözöljük a Szent István Pálinka Lovagrend Sóly weboldalán! Ismerjen meg minket, olvasson rólunk és ajánljon minket!

Tartalom

  • Versenyek
  • Dokumentumok
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
  • Kapcsolat

Kapcsolat

  • Székhely 8193 Sóly Szőlő hegy 1110/1. hrsz.
  • Telefonszám +36 30 484 3611
  • Email szentistvanpalinkalovagrend@gmail.com
2022 Szent István Pálinka Lovagrend Sóly